Startside Utenriks

Utenriks

Slik gjør de i Amerika

Slik gjør de i Amerika

«You couldn't find your backside with two hands with the lights on!» Hvis du ønsker å se at de inkompetente og pompøse bliri tatt ned fjorten hakk, ironisert over og kjeftet huden full. burde du ha vært i en amerikansk kongresskomité igår, og hørt på en representant fra Queens.

En av de store nyhetssakene i USA de siste dagene har vært kongresshøringen om børskommisjonens sviktende evne til å avsløre svindleren Bernie Madoff før han selv valgte å tilstå. Børskommisjonen, Securities and Exchange Commission (SEC), er et uavhengig organ underlagt regjeringen, med oppgaven å føre tilsyn med at verdipapirmarkedet fungerer i henhold til lover og regler.

SEC har selvfølgelig de siste åtte år blitt drevet etter Bushadministrasjonens syn på reguleringer, og blitt bamannet av ham.

Et par dager nå har en fyr, Harry Markopolos, avgitt oppsiktsvekkende, tv-sendte vitemål for kongresskomitéen om hvordan han for flere år siden ga SEC klare indisier på at Bernie Madoff drev en svindelgeskjeft. Han fulgte siden opp med årlige purringer, som inneholdt stadig flere indisier.

Les mer …
 

Olbermann: Mr. Cheney, you are lying

Olbermann: Mr. Cheney, you are lying

Etter å ha dekket Superbowl for NBC, tatt to dager fri fra kveldsprogrammet «Countdown» på MSNBC, var Keith Olbermann på banen igjen i natt ...

Les mer …

Svensk idrettsbragd

Svensk idrettsbragd

Som god nordist føler jeg det maktpåliggende å fortelle mine lesere at Sverige idag har blitt verdensmester i bandy.

Bandy er en sport som be...

Les mer …

Gi den mannen en sigarett!

Gi den mannen en sigarett!

Byrdene som om et par timer skal lastes på mannens skuldre er velkjente: Krig i Irak og Afganistan, midtøstenkrisen, verdensøkonomien, den b...

Les mer …

Han lærte feil lekse

Han lærte feil lekse

«George Bush er ikke dum, bare grunn og uvitende. Han var en rikmannssønn, som kjørte rundt i pappas bil. Han ble president på grunn av papp...

Les mer …

Eric Holder imponerer

Eric Holder imponerer

Om noen titalls timer får vi en USA-president med intelligens og formuleringsevne. Det er forandring man kan juble for.

Ikke bare det: Vi får...

Les mer …

Uheldig galanteri - oops!

Uheldig galanteri - oops!

Senator John Kerry er leder av senatets Foreign Relations Committee, som igår hadde høring med den prospektive utenminister, Hillary Clinton...

Les mer …

Amerikansk visepresident tilstår krigsforbrytelse

Amerikansk visepresident tilstår krigsforbrytelse

BREAKING NEWS: Visepresident Richard B. Cheney innrømmet i et intervju med ABCs Jonathan Karl 15.12. (se videoklipp nedenfor) at han personl...

Les mer …

Verste spådommer om 2008

Verste spådommer om 2008

Det fortelles at Nostradamus på en av sine vandringer møtte den nyinnviede munken Felice Peretti, falt på kne og titulerte ham «Deres hellighe...

Les mer …
Side 2 av 6

5 utvalgte

 

Aldri støver asfalten mer...

Heinz Flug har skrevet ett av de råeste vårdikt i norsk litteratur, skandaløst ubemerket av litterater. Kanskje fordi han har kamuflert det i prosaform, i en posting på no.alt.frustrasjoner. Kanskje fordi han har lagt inn et par uforklarlige språktistler. Etter at jeg har agert som uinvitert gartner og grafisk designer, ser det slik ut:

 

Miles og Juliette - gjøren og væren

Typisk når man har det travelt. Radioen sier: «And now 'Old Europe' - from Robert Wyatt's Cuckooland», og fyren synger om «Paris at night ... Juliette and Miles ... black and white city ...» Miles og Gréco? Før de ble Miles og Gréco -? Hvorfor visste jeg ikke det? Hvorfor leste jeg aldri Miles' biografi? Hvorfor fletter mine idoler seg inn i hverandres liv hele tiden?

 

«Dear John, Dear Coltrane»

I morgen blir det 80 år siden John Coltrane ble født. Etter Charlie Parker er det Coltrane, og så er det ingen andre, og så er det Miles - i det store bildet. Og bak der, blant skygger og popler, sees Satchmo, Lady Day og Duke. Tiden han levde i, måten han levde på, en tidlig død, spiller selvfølgelig inn, når «Coltrane poems» har blitt en egen genre blant afro-amerikanske litterater og intellektuelle. Men musikken, mann - mest av alt den.

 

Spasertur med lykkens gudinne

Lørdag 7. juli 1956 var en spesiell dag for Duke Ellington. Mulla Krekar ble født den dagen, Ringo Starr fylte 16 år, George W. Bush lekte med 10-årspresangene sine. Men det var ikke derfor Duke Ellington så bekymret ut. Han var i trøbbel. Ryktene sa at bandet måtte oppløses. Han tapte penger på det, og måtte tære på inntektene fra 20-40-tallet. Denne dagen - når Marc Chagall fyller 69 og de gamle romere feiret Juno, kvinnelighetens skytsengel - skal det skje noe som sikrer Ellington suksess resten av livet.

 

Fem fristelser og et pliktløp i Molde

Jeg liker programmet for årets jazzfestival i Molde. Man får oppleve gamlinger som Ornette Coleman og Charles Lloyd, før de forsvinner ut av tiden, mens de ennå er skapende. Etablerte stjerner som Joe Lovano og David Murray, kommende storheter som Eric Harland og Lafayette Gilchrist.