Startside Musikkrom Let's Cool One Paul Gonsalves' solo Newport 1956

Paul Gonsalves' solo Newport 1956

E-post Skriv ut PDF

Her er et langt klipp med hele den fantastiske soloen til Paul Gonsalves på Newportfestivalen 7. juli 1956 - den som reddet Duke Ellingtons karriere, slik han selv så det. Storband var i kris etter at rock og pop entret scenen. Men etter Newport 56 kom Ellington i skuddet igjen.

Hele historien finner du her hvis du gidder.


«Diminuendo in Blue» og «Crescendo in Blue» - et 2-delt stykke som bindes sammen med en improvisert solo av Paul Gonsalves (tenorsax). Duke starter diminuendoen med tre selvbevisste pianokor. Når den avsluttes, reiser Paul Gonsalves seg. De første tonene er nølende. Han famler seg frem.

Etter noen takter begynner en veldreid kvinne i svart kjole og brusende underskjørt å danse på sin plass. Det er slikt som senere skal hende på rockkonserter. Men ingen gjorde slikt på jazzkonserter i 1956. Snart koker det blant publikum.

Impresarioen George Wein blir bekymret, og roper til Duke at han må avslutte nummeret. Men Duke Ellington ignorerer det, og roper til Paul Gonsalves:
- Go on! Go on!

Og Paul Gonsalves bryter alle regler for solistisk skikk og bruk, spiller kor etter kor, det ene mer intenst enn det forrige. Duke Ellington fryder seg. Publikum tar helt av, dette er noe nytt.

Paul Gonsalves spiller 27 runder med kor - før han kollapser på scenen. Og når Cat Andersons stratosfæriske trompet endelig kjører «Crescendo in blue» hjem, stiger det et vræl fra havet av gyngende kropper ute der.

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
mindre | større

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 

Nye jazzskiver - BBC