Startside Livspusleriet Det lille vi Min sønn besøkte meg i går

Min sønn besøkte meg i går

E-post Skriv ut PDF

millennialMin sønn besøkte meg i går. Han har det så travelt at det ikke skjer ofte. Ikke spør hva han driver med. Tittelen er «Chief Architect  for Multi-User Interaction in Mobile Applications», i et firma hvis navn jeg vegrer å uttale.

De som driver med sånt, sier Generasjon Y, nettgenerasjon eller millennialer når de snakker om ham. Jeg sier stort sett «Andreas», eller «du der!».

Han har universitetsutdannelse i kunsten å få kulørte piksler til å bykse i forbløffende formasjoner, så vidt jeg forstår. Du kan forestille deg en gigantisk seiersparade i Nord-Korea, med innlagt månelanding, italiensk ridderturnering og CNN-bilder fra invasjonen i Bagdad.

Men min sønn kan seriekoble dem til ørten databaser og miksebord, og la de prepubertale brukerne ta kontroll over herligheten. Selvfølgelig med innlagt kloning av intergalaktiske monstre og lydspor for synth-manipulert el-gitar.
- Multiuser interactions i multi-device ongivelser, forklarer min sønn, som regner med å ha danket ut World of Warcraft innen november, hvis de får reist risikokapital.

Jeg satt og leste om Darwinjubileet da han kom.
- Darwin, ja, sier han og nikker velvillig til opphavet, deiser ned i stolen og sprer gadgetene sine utover gulvet. Det slår meg at det er første gang jeg ser en sjefsarkitekt med luen bakfrem, og så glatt i fjeset at han må kunne reise på trikken med barnebillett.

Darwin og Jean d'Arc

darwinHan er hundre prosent for evolusjonsteorien, og har bare forakt til overs for tvilere. Men når sant skal sier er jeg sikker på at han ikke vet så mye om hva Darwin fant ut etter reisen med HMS «Beagle». Men min sønn er for alt sammen. Det er det viktigste, tross alt.

Han er også oppglødd over «Big Bang», bruk av hijab i politiet og forbud mot å krenke fremmede religioner. Sarons dal og læstadianere gir han mer faen i.
- Jubileum i år, ja, sier jeg.
- 500 år siden han ble født. Så det blir nok mye feiring.

Han nikker interessert og slår av en vits om kreasjonistene i Kentucky. Vi er enige om at det er skrekkelig med slik religiøst tullball.
- Amerikanere! flirer han.
- Litt av en tid han levde i, Darwin, filosoferer jeg.
- Midt i ungrenessansen, mens Newton drev med sine forsøk, og Platon formulerte de fem kardinalteser. Vi kan være glade for at Jean d'Arc slo sydhollenderne det året han ble født, slik at opplysningstiden kunne fortsette.

Han er ikke helt uinteressert, men heller ikke oppglødd av temaet. Historiske sammenhenger og årstall og epoker interesserer ham midt på ryggen. Så han døser gjerne under slike utlegninger. Han vet antagelig hvor lenge det er til biosfæren går til grunne og livet på Jorden vil opphøre, men neppe når parlamentarismen ble innført i Norge, eller hvem Johan Sverdrup var.

Men han er for tradisjoner, og bærer alltid bunad på syttende mai. Det er tross alt det viktigste, sier hans mor.

Dagsrevyen begynte mens han var her, så vi samtalte litt om den økonomiske krisen. Her er han på hjemmebane, siden han er med i antiglobaliseringsfronten, og er en bastant markedsmotstander. Han viste meg et opprop han og en millennialvenn har laget på en av Facebook-gruppene deres:

Gamers mot krise pakker

Ikke mer penger til bank sjefer!
Hjelp dem arbeids løse først!

Politikk har fenget min sønn siden han var åtte, da han så repriser av «Yes Minister» sammen med meg. Men jeg har begrunnet mistanke om at han ikke er helt stødig i maktfordeligsprinsipp og slikt.
- Ja, her bør regjeringen gi lover som strammer inn svineriet, sier jeg:
- Og Stortinget bør snarest se til å sparke noen av tullingene i Kreditttilsynet, og dømme hele Banknemnda.
- Enig med deg, fattern, sier han, og kikker overrasket og velvillig på meg.

Det er sånt som varmer et fadershjerte; når man kan forenes i intellektuell harmoni med sitt avkom.

Min millennialer, Ibsen og Homer Simpson

sandemoseMin sønn har neppe hørt om Thomas Wolfe, James Joyce, Marcel Proust, Aksel Sandemose og Agnar Mykle. Men han har encyklopediske kunnskaper om «twee pop», og er en djevel til å fikse computeren min. Når han åpner dekslet og har jordet seg, bøyer seg andaktsfullt over det forvirrende kaos av ledninger og saker, ville jeg like å se den hårdvaredings som ikke straks smetter på plass.

Dostojevskij, Goethe, Ibsen, Shakespeare og Hamsun er for ham like innhyllet i mørk tåke som veien til operaen er for Homer Simpson. Han leser ikke skjønnlitteratur, går ikke i muséer og har aldri vært på en konsert der det ikke var fyrverkeri og lysshow.

Men hodet hans kan prosessere mer sprikende informasjon enn mitt, tror jeg. Det tar ham ingen tid å finne nettartikler som jeg bare kunne drømme om. Det han ikke vet om bok- og artikkelsøk, kan du legge på øyet, og enda ha plass til en rosin.

Spør ham om å sette opp Suns «Virtualbox» for å teste Windows 7, og det er gjort på et øyeblikk. selv om han selv bruker VMware og Linux. Er det rart at jeg liker ham, tross alt?

Han er et bindeledd mellom meg og hans mor. Vi utveksler hilsener gjennom ham.
- Mor ba meg minne deg på Voltaires ord om at det som er for dumt å si, gjerne synges. Hun foreslår at du alltid synger det siste du sa til henne...
- Hils tilbake, sier jeg vennlig:
- Du må formidle min unnskyldning for at jeg ikke var i hennes elskers begravelse. Men forsikre henne om at jeg i hvert fall satte pris på den.

Da det var blitt såpass sent at jeg syntes han burde gå, satte jeg på Coltranes «Tapestry in Sound» fra Seattlekonserten i 1965. Men det var først da jeg tydde til Monteverdi og Jordi Savall-innspillingen av «Vespro della Beata Vergine» at han grøsset, ga meg en klem og brøt opp.
- Er det Grieg, kanskje? spurte han, tydeligrede til å styrke sin far med hårene.
- Nei, Arvo Pärt, «The Vogon Captainr's Journey to the vicinity of Betelgeuse», svarte jeg.
- Dæven, fattern, du kommer deg! lo han, og stakk av.

Jeg har en følelse av at vi begynner å komme hverandre nærmere.

'-> erik ®

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
mindre | større

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy