Startside Omverdensproblemet Det store VI «Sorry old chap, just a bit of high spirits»

«Sorry old chap, just a bit of high spirits»

E-post Skriv ut PDF

Bullingdon Dette er egentlig en nøktern artikkel om NATO, så jeg burde selvfølgelig ikke starte med en utredning om engelske overklassefylliker. Men det er nå slik min hjerne fungerer i kveld, beklageligvis. Lettsindig. Nytter ikke å snakke til den.

Det engelske klassesamfunn - du ble advart, ikke sant? - har ofte en aura av munter galskap når man ser det utenfra, i mainstream litteratur og film. Eksentriske lorder som snøvler om Indiatiden, eller en Bertie Wooster, som roter seg inn i kinkige forlovelser og absurde veddemål. Inntil han reddes av tjeneren Jeeves, inkarnasjonen av en gentleman's gentleman.

Kalamitetene i Woosters liv starter gjerne i Drones Club, Mayfair, London, et vannhull for de uforskammet rike og ubegripelig fornemme. Så fornemme at de ikke behøver tenke på takt og tone, men gladelig spyr utover slipset og enda er umiskjennelig upper class.  En drone er forresten en han-bi som ikke arbeider, som lever av andres slit, men det visste du nok.

Nå kan man selvfølgelig se det hele annerledes, sånn litt fra Dickenskanten, eller fra Fabianvinkelen. Da blir dette klassesamfunnet temmelig utiltalende. Selv når jeg morer meg kostelig over Hugh Laurie som Bertie og Stephen Fry som Jeeves, sitter jeg med en uggen følelse av at løyene kanskje burde ha tatt høyde for at ekspeditøren der borte, og servitøren her, også har et slags liv.

Ikke vet jeg om Bertie Wooster var medlem i Bullingdon Club i sin Oxfordtid. Men jeg vil anta det, siden han «studerte» ved Magdalen College. Jeg setter studerte i anførsel, siden hans mest kjente utbytte av Oxfordtiden var en stjålet politihjelm.

Spise- og drikkeklubb

waugh Bullingdon Club, ja. Romantisert av en satirisk Evelyn Waugh i «Decline and Fall» (1928). Hvis jeg skulle velge ett uttrykk for det kvalmeste ved engelsk overklassekultur, ville Bullingdon Club komme høyt oppe på listen min.

Det er en 200 år gammel spise- og drikkeklubb for sanseløst rike og avskyelig «fine» ungdommer, som befinner seg i Oxford fordi tipp-tipp-oldefar var der, eller fordi pappa finansierer en av institusjonene. Man spiser tolvretters middag med fjorten viner til, og drikker så noen flasker Dom Perignon, mens man knuser spisestedet - og til slutt sovner med fjeset i oppkast.

Det er et must, slik ritualisert vold, utført i snippkjole og flosshatt - en ubrytelig tradisjon. Når en ny yngling opptas som medlem, ankommer en delegasjon for å informerere den heldige, samtidig som de - selvfølgelig - vandaliserer hans leilighet.

Opptagelsesseremonien består i å drikke fem flasker champagne, med spykopp i fanget. Man betaler titusenvis av kroner årlig for middager man ikke husker, for å spy, bli ritualisert ydmyket, og risikere fyllearrest. Slik har det alltid vært. Slik må det være.

Hemmelig

Ingen plebeiere eller skarve øvre middelklassefolk skal stikke sine ekle neser i disse unge menns affærer. Men noe sivet ut da de unge gentlemen hyret et strykeorkester til et hageselskap, som endte med at alle instrumentene ble smadret, inkludert en Stradivarius. Det har heller ikke latt seg skjule helt at medlemmene ofte har blitt utvist fra restauranter på grunn av hærverk allerede før femte hovedrett kunne bli servert.

white hart I 2004 kunne tabloidavisene kose seg med bilder av 17 snydens fulle Bullingdonmedlemmer. arrestert etter å ha smadret interiøret i 1500-tallspuben «White Hart» i Fyfield, sørvest for Oxford. Gourmetmiddagen måtte inntas der etter at medlemmene ble nektet å dinere innen en 15-miles-radius fra Oxford, fordi 550 vinduer var blitt knust i Christ Church under en annen livlig aften.

I Fyfield fløy vinflasker gjennom lokalet, og det oppsto slagsmål blant snippkjolene. Pubverten prøvde å stagge dem, men ble møtt med:
- Sorry old chap, just a bit of high spirits.

Etterpå ble han stemplet som «unfair» for å ha ringt politiet, og for å mangle humoristisk sans. Han burde jo vite, syntes man, at Burdingdon Club alltid vil erstatte ødeleggelser. Slik de har gjort i tohundre år.

Fint folk

Londons ordfører, Boris Johnson, er selvfølgelig medlem i klubben. Det samme er torienes nye folkelige leder, jo-jo men san, David Cameron, som jevnlig får «Bullingdon» slengt etter seg i parlamentet. Og Polens konservative utenriksminister Radek Sikorski, som stakk til Oxford under kommunismen.

Og nå kommer jeg endelig til saken. Det var han, polakken, som fikk meg til å snakke om Bullingdon Club i kveld. Så lettsindig kan mine tankerekker være, beklageligvis: De suser av sted for å blæse seg med hvor mye jeg vet om en idiotisk klubb i Oxford, selv når temaet er så sindig og edruelig som valg av ny NATO-leder.

støre «The Economist» har nemlig en artikkel om mulig etterfølger til Jaap de Hoop Scheffer som generalsekretær i NATO. Og Sikorski nevnes, sammen med den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen, kanadierne Peter MacKay og John Manley - pluss Jonas Gahr Støre.

Denne kabalen er da enkel, kjære Economist. Hvorfor spurte dere ikke meg?

Polske Radek Sikorski er neppe et førstevalg i Obamas USA. Hans tilknytning til den konservative tenkesmien American Enterprise Institute, hans markante sosialkonservatisme pluss at han slett ikke vil bidra til å myke opp forbindelsene til Moskva, gjør ham uaktuell. Bullingdon til tross.

Fogh Rasmussen? En danske som våpenrasler under opptrappingen i Afganistan? Det kunne ha blitt et vervingskamprop for talibanstyrkene, det, som lett kan gjenoppfriske minner fra karikaturstriden.

Kanadiere? De er nesten like forhatt blant talibanere som dansker og briter.

Gjenstår Jonas Gahr Støre. Ny generalsekretær i NATO i april 2009. Fra et land som ikke er farlig for talibanere; en mann som Obama vil kunne ha sans for; en mann som definitivt ikke har vært medlem i Bullingdon Club..

Husk at du leste det her først. Men glem gjerne at var som avslutning på en absurd tirade om fornemme fyllefanter, uten noen som helst sammenheng hverken med Gahr Støre eller NATO. Goes without saying. Jøje meg.

-> erik ®

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine

Kommentarer (3)Add Comment

Skriv kommentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
mindre | større

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy