Moi, Ari

E-post Skriv ut PDF

ari behnDette plebeiiske samfunnet kan selvsagt ikke forstå et forfinet kunstnertemperament som Ari Behns. Sosialdemokrater og furubord og firkantet IKEA så langt øyet rekker. Forlange at man skal ha stødig inntekt for å spise på Theatercaféen hver dag, det kan man.

Som om den slags dvask småborgerlighet skulle gjelde for den unge, aristokratiske vin. Men konversere og fabulere og kle seg pent, og si «divergens» med ildfull vrede, kan man det -?

Gjorde han rett, burde han finne seg en følsom kongsdatter og trekker seg inn i langt inn i granskauen, med avkom som heter Leah Isadora, Maud Angelica og Emma Tallulah. Og der spise fra menyer med gullskrift hver jævla dag. Hadde vært til pass for pakket!

Ari Sophus Baltazar Cyrano de Behn burde det stå på ryggen til neste bok. Som ganske enkelt bør hete «Moi, Ari».

Erlend Loe? Duellerer han, spør jeg? Hva har han lagd annet enn en strøm av habil brukslitteratur? Spiser han fra menyer med gulltrykk? Har han kammertjener? Kjører han i kongelig karet?

En skjønnsånd som Ari Behn holder distanse til den slags traurige skriblere, som ikke unnslår seg for å utkomme årlig:
- Allerede da innså jeg hvilken fornøyelig divergens han og jeg representerer i norsk litteratur, nevner han i sin fornemme avispolemikk.

Små, pirkete sosialdemokrater kunne selvfølgelig finne på å bemerke ar Loe faktisk representerer noe i norsk litteratur, og at resten av den siterte periode både er meningsløs og megaloman. Fordi vår venn Ari vel egentlig er mest kjent for å ha blitt pult av Anne Kat Hærland.

Det får være som det vil med den slags ufinheter. Men at man forventer at en mann som omgås dronninger og sjelfulle Se & Hør-celebriteter, skal vite hvordan almuen mener man bør opptre, det er for drøyt!

Småfolk burde ha skamvett. Glede seg over at han ifører seg sin hvite jakke, danderer mørk silkeskjorte innunder, med skjødesløs finesse, dynker sitt skjegg med en diskret fragrance de l'homme, og så faktisk dukker opp på deres tv-skjermer. Selv i små leileighetene med IKEA-møbler, befolket av Leifer og Kristianer og Anne Greter.

Men, neida! Man skal alltid kritisere Ari og hans familie.

Er det rart om han i neste uke antagelig vil føle at sølvbegeret er fullt. At han ikke bare bør klapse til småfolk som Grimstad og Vinje, men bli nødt til å utfordre noen fra Holmenkollåsen til duell. En avisredaktør, for eksempel - med sabel? Ute i Lommedalsskogen ved morgengry, sekundert av en hederlig refusert lyriker i trikot.

Man bruker nemlig ikke kårde og pistol selv mot redaktører fra åsen. Det gjør man kun innad i sitt eget miljø. Og se, det har ikke plebeiere noe med.

Jeg føler virkelig med Ari Behn i disse tider, la det være sagt. Som republikaner er det en fornøyelse å følge hans opptredener. Go, get 'em, man, sier jeg.

-> erik ®

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
mindre | større

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy