Startside Alvorlig talt Litt av hvert Mus hjelper knarkere og glemske

Mus hjelper knarkere og glemske

E-post Skriv ut PDF

menneskehjernen Neste gang du ser en mus, bør du ta av deg hatten og være stille. Mus kan nemlig, i en eneste hjernecelle, lagre all informasjon som mus behøver for et komplisert museliv - for så lenge som ett minutt, kanskje lengre. Dette dokumenterer amerikanske forskere i februarnummeret av «Nature Neuroscience».

For første gang identifiseres et spesielt signal som sørger for korttidslagring av data i visse nerveceller i musehjernens front. Dessuten beskriver man hvordan korttidalagringen håndteres.

- It has implications for addiction, attention disorders and stress-related memory loss», sies det i artikkelen.

En britisk ekspert sier til BBC at forståelsen av hvordan slik korttidslagring av minne skjer, kan bidra til å løse Alzheimer-gåten.

Som en datamaskin

Det som skjer kan sammenliknes med hvordan en datamaskin først lagrer data i RAM, maskinens hovedhukommelse, før den lagrer dem på harddisker. Når du kjører et program, må jo alle data - inndata og utdata - legges i minnet før datamaskinen kan manipulere dem.

På samme måte med mus (og mennesker, formodes det). For å utføre normale funksjoner, trenger vi evnen til midlertidig lagring av store mengder data, raskt og pålitelig. Men bare en liten del av dette trenger vi «huske» på lang sikt.

Forskere har brukt tiår på å finne ut hvilke deler av hjernen som tar seg av disse funksjonene, og hvordan cellene får det til. En tid antok man at minnehåndteringen skjer ved at celler lager kretsløpkoblete nettverk, regulert av elektriske impulser.

Men nå har altså forskere ved University of Texas Southwestern funnet at celler som brukes til midlertidig lagring, har en kjemisk reseptor som kan «slås på» når cellen skal opptre som RAM.

Lovende og litt nifst

Når man forstår dette interne systemet bedre, tror forskerne at det vil bli mulig å utvikle medikamenter som kan forbedre minnehåndteringen.
- If we can identify and manipulate the molecular components of memory, we can develop drugs that boost the ability to maintain this memory trace to hopefully allow a person to complete tasks without being distracted, sier professor Don Cooper, leder i forskningsgruppen ved University of Texas Southwestern..

Man vil f. eks. kunne hjelpe narkotikamisbrukere, ved å stimulere hjernens evne til å ignorere uønskete impulser.

Professor Ian Forsythe ved universitetet i Leicester, sier til BBC at den nye forståelsen av hjernens måte å korttidslagre minne, er viktig for å forstå forutsetningene for langtidslagring - og for å hjelpe mennesker som har problemer med dette.
- Probably the most interesting thing will be to get to grips with the memory problems involved in Alzheimer's Disease, sier han.

-> erik ®

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
mindre | større

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy