Startside Livspusleriet Reiseliv og adspredelse Balkongens teorem om finansielle kriser

Balkongens teorem om finansielle kriser

E-post Skriv ut PDF

finansteoremVi har i dag gleden av å publisere et revolusjonært teorem om finansielle kriser, slik det i aften, tentativt, ble formulert på balkongen - under vorspielet til nachspielet.

Vi vil be om at Kungliga Vetenskapsakademien, av uspesifiserte årsaker, ikke ringer før kl. 1300 i morgen. Vi er uansett rede til å møte i Stockholm, fra og med mandag, for Nobels økonomipris.

Altså: Balkongens teorem om optimal statlig agering under dyptgripende finansielle kriser:

1, Det lar seg rett og slett ikke gjøre, slik det så overbevisende er demonstrert av Hank Paulson, å stabilisere finansmarkedene ved s.k. bailouts. Uansett hvilke beskrankninger som legges inn i bistandsvilkårene, vil de begunstigete finansielle aktørene finne smutthull for å bruke bistanden til å utbetale gratialer til toppledelsen, aksjeutbytte til eierne, heisatur til Las Vegas eller til å kjøpe opp mer naivt moralske aktører.

1.a. Dette ligger i sakens natur, fordi disse aktørene har som profesjon å være smarte som coyoter og glatte som slimåler. Og intet hindrer dem å agere slik, siden finansaktørene i utgangspunktet defineres som viktigere, og mer grunnleggende, enn andre økonomiske aktører. Og følgelig må berøres med silkehansker. (En finansakrobat som Bernie Madoff får f.eks. husarrest i sin luksusleilighet når han gripes i å underslå 360 milliarder kroner. Varetektsfengsel er for fabrikanter og o.a. plebeiere.)

2. Den optimale måten å stabilisere finansmarkedene i alvorlige finansielle kriser («The Anti-Pailson Approach»), er at staten temporært overtar en håndfull dødsdømte finansaktører, én for hvert basalt finansformål, og lar disse tilby seg å overta ethvert kriserammet lån etc.

2.a. Budskapet fra disse nye aktørene bør hente inspirasjon fra Statue of Liberty's «Give us your tired, your poor, your huddled masses».

2.b. Den sekundære fordel ved dette, er at skattemidler som ellers ville suges inn (med hørbare «svuusj!») i ukontrollerbare sluk i de moralsk usjenerte deler av privat sektor, vil bli benyttet til faktisk (verifiserbar) passivisering av kredittrisiki som truer stabiliteten på fianansmarkedene. Man får mer stabilisering pr. enhet risikert pengutlegg, for å uttrykke seg ubalkongsk.

2.c. Den primære fordel ved dette, er at de finansielle aktørene selv vil bli tvunget til å streve hardere med å skjerpe seg enn med å være lure.

3. Det var det hele.

-> erik ®

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
mindre | større

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy