Startside Utenriks Presidentvalg 2008 Eric Holder imponerer

Eric Holder imponerer

E-post Skriv ut PDF

eric holderOm noen titalls timer får vi en USA-president med intelligens og formuleringsevne. Det er forandring man kan juble for.

Ikke bare det: Vi får en som har Miles Davis og John Coltrane som musikalske idoler. Det vil bli jazzkonserter i Det Hvite Hus. Der vil bli sessions med James Carter og Cassandra Wilson, kanskje Tom Harrell og Joe Lovano, Paul Motian og Brad Mehldau.

Det er forandring man knapt kan fatte.

Jeg sitter og blogger live; følger senatshøringen på C-Span 3 med Obamas kandidat som Attorney General, Eric Holder. (Jeg bruker Livestation - nedlastet applikasjon på egen maskin.)

Etter uhyrlighetene som John Ashcroft og Alberto Gonzales stelte i stand i justisdepartementet, trenges det en sterk kost for å feie fandenskapen ut av krinker og kroker. Det virker som Holder er er slik kost. Han imponerer og gleder meg.

Gonzales var Bush' private advokat før han tiltrådte, og han prøvde å omforme hele departementet til å bli presidentens private verktøy, for å godkjenne tortur, sparke liberale aktorer og dommere. og for å krenke rettssikkerheten til borgerne.

Det er nå vitnefast dokumentasjon på at lederen for departementets Civil Rights Division, Bradley Schlozman, konsekvent ansatte 'real americans', og sparket 'pinkos' og 'commies' - pluss folk som snakket 'negerspråk' ('ebonic') (!)

Dette skjedde i Sivil Rights Division!

Derfor er det så fabelaktig nydelig å høre afro-amerikaneren Eric Holders klare, anstendige og helt annerledes holdninger. Og å høre at både de demokratiske og republikanske senatorene i senatets Judiciary Committee setter pris på det.

Det virker som Eric Holder vil bli  godkjent av komitéen - muligens med unntak for den sære, gamle knarken Arlen Specter og våpenglade Sam Brownback fra Kansas. Konservative Orrin Hatch fra Utah er derimot ombord - og da er veien klar, også i et samlet senat.

Vivian MaloneSelv Alabamasenator Jeff Sessions synes velvillig. Han som i 1986 - i Judiciary Committee, da Reagan ville hjøre ham til dommer - sa at han ikke syntes Ku Klux Klan var så ille, inntil han fant ut at noen av dem brukte marijuana (!)

La det være nevnt at Sessions ble avvist av komitén på grunn av 'gross insensitivity on racial issues'. Men idag altså, velvillig, med hyggelige ord også til Holders legekone fra Alabama, Sharon Malone.

Hennes søste, Vivian Malone Jones, var en berømt borgerrettighetshelt. Hun var en av de to unge studentene som integrerte University of Alabama i 1963, ved å trosse guvernør George Wallaces utkommanderte tropper.

Kuriositet: De som har sett filmen «Forrest Gump» vil kanskje huske at Forrest plukket opp boken som Vivian Malone mistet da hun entret universitetet.

Det var 11.juni 1963, dagen før Medgar Evers ble drept av Ku Klux Klan. Vivian Malone Jones levde ikke lenge nok til å oppleve at hennes svoger, en svart mann fra Barbados, blir justisminister i USA. Og en svart mann fra Kenys president. Det gjør meg litt trist.

Men summa summarum, idet komitéen tar pause kl.21:45 (norsk tid): USA vil få en justisminister som vil gjenopprette noe av USAa tapte anseelse i verden. Jeg tror jeg skal bevilge meg en bedre aftensmat og et glass god vin.

-> erik ®

Oppdatering 16.januar 2009:

Ved starten av senathøringens andre dag, ble det rettet kraftig og og følelsesladet protest mot at Eric Holder skal bli godkjent som ny Attorney General. Først og fremst fordi han i 1999 var involvert i Clintons benådning av 16 dømte medlemmer i FALN - Fuerzas Armadas de Liberación Nacional (Puerto Rico). Kritikken kom fra sønnen til en av gruppens bombeofre og fra en tidligere FBI-agent.

Ingen av de 16 FALN-medlemmene var imidlertid dømt for bombing eller noen som helst forbrytelse som skadet noen fysisk. De hadde også sonet fengselsstraffer på 19 år eller mer da de ble benådet.

Benådningen var anbefalt av ti nobelprisvinnere, bl.a. biskop Tuto og president Carter.

På den annen side ble det gitt støtte til nomineringen av Holder fra politiforbundene i USA.

Så min konklusjon står fast: Eric Holder vil bli godkjent med god margin - selv om enkelte republikanere vil vise muskler ved å stemme nei.

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
mindre | større

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 

De som leste dette, leste også: