Startside Livspusleriet Det lille vi Juletanker om det sørgelige

Juletanker om det sørgelige

E-post Skriv ut PDF

homelessDet er en fin tradisjon i vår familie at vi 2.juledags eftermiddag setter av en halvtime for å tenke på dem som har det vondt i verden. Ifjor, for eksempel, tenkte vi på dem som feiret Jesu fødsel i husvilleherberger, fordi det ikke var plass til dem på boligmarkedet.

I min skåltale flettet jeg inn små pussigheter om disse skyggeaktige vesener, fordi jeg jo, som alle visste, hadde delt deres skjebne en gang i mitt rare liv. Det var den gang jeg med nød og neppe unngikk å skli inn i psykosen, ved å pugge Hamlets monologer utenat.

Et tre-døgns frenetisk prosjekt, med svetten drivende, på kryss og tvers over gulvet, i total konsentrasjon - inntil jeg kjente fast borderlinegrunn under tærne.

..what a rouge and peasant slave am I;
Is it not monstrous that this player here,
But in a fiction, in a dream of passion,
Could form his soul so to his whole conceit,
.....

Det var på et husvillehospits i Dalsbergstien, med en delirisk olding i ett naborom, og en heroingatepike fra Ullern i det andre.
...When he himself might his quietus make
With a bare bodkin...

Lise, som hun het, kom innom og bommet røyk når arbeidet var over, sånn ved fire-tiden om natten. Hun hadde mellomfag i fransk og gulsot.
- Du leser m-e-e-get, sa hun med nasal, snøvlete Montebello-stemme, mens hun knep øynene sammen og rullet en tykk sigarett:
- Man kan si m-e-e-get om deg, Erik, men du kan Hamlet.

Og da punkpoeten Sean Philip fra Baltimore ble hentet inn fra Nordmarka, og likevel fyrte primusen midt på gulvet i naborommet hennes, og sovnet, slik at brannfolkene måtte slå inn vinduene, hendte det at hun og venninnen satte sine skudd hos meg, mens radioen spilte «Have Yourself A Merry Little Christmas».

Sean Philip, som roste seg av å være en ordets mann, ikke minst fyndordet fuck y'all, ble dypt skeptisk til meg da jeg nevnte at jeg hadde studert economics. Det tok han som et eklatant eksempel på språklig ukyndighet.
- It's called economy in English, forklarte han, bistert, med overlegen skadefryd.
- Fuck y'all.

Nå, jeg lar meg avspore ...

Den sørgeligste nød

Se & HørI år bestemte vi oss for å gå enda et skritt videre, og samle våre tanker om den aller sørgeligste nød, om de aller mest elendiggjorte blant oss. De som lever sine liv med steril tomhet i sinnet, som aldri lar sitt hode fylles med tanker om annet enn det de har i hånden. De som insisterer på å la storehjernens ekspressive pannelapp ligge der urørt, kun med den mest nødtvungne kontakt med impressive bakhode-, tinning- og isselapper.

Jeg tenker selvfølgelig på Se & Hør-segmentet.

Når vi sitter her i dag, med vår håndplukkete konjakk og akevitt, mett av våre nøye utvalgte matråvarer, tilberedt etter oppskrifter som inneholder vanskelige ord og jålete termer, la oss da skjenke en tanke til denne hutrende horde, straffet med ekstraskatter i form av Lotto, Flax og Joker, som nå kanskje sitter og raper etter sin jule-Toro-gryte, eller sin julelapskaus i blikkboks fra Trondhjems Konservesfabrik. Eller hva de ellers måtte finne på å tilberede i sine julemikrobølgeovner, før hverdagen atter slår inn med Fjordland og Grandioza..

Mest sannsynlig juleskyllet ned med smuglersprit, utrørt i likørekstrakt. Mens de snakker om prinsesse Dianas sønner og lytter til svenske danseband.

Før vi nå snart åpner våre nye essaysamlinger, med lange, vanskelige ord, «kjærlig julehilsen fra tante Beate», eller avspiller vår eksklusive dvd, med oppsiktvekkende opptak av John Coltrane og Eric Dolphy, la oss sende varme tanker til disse arme sjeler, som kjøper sin datamaskin i Prixbutikken, sin musikk på bensinstasjonen og sin dvd på postkontoret. Disse støyende horder som holder liv i horoskop- og spåkoneindustrien, utpiner våre aviser og tv-kanaler og fokuserer sine åndsevner på Melodi Grand Prix.

plumbo

Mange av dem har råket ut for ulykker i det forløpne år. Noen har krepert av rødsprit, andre har slått hodet i asfalten en fredagsnatt, druknet i basseng på Kanariøyene, blitt kastet av charterflyet eller tapt sine penger til nigerianske e-postluringer.

Og noen har - på høyst uventet måte - blitt invalidisert av Plumbo i underbuksen, selv når det skjedde i pur, munter glede.

Vi vet også at deres slaraffenliv i Spania har blitt begredelig forringet av den svake kronekursen. Så vi aner at deres kjære Siv Jensen nå vil kreve at Norges Bank heretter skal bevokte kronekursen, ikke inflasjonstrusselen. Uten at vi skal la denne danske galskap forstyrre vår julefred.

Måtte disse arme kryp, som lever så meningsløst at jeg stundom har omtalt dem med hjerterå kulde og snev av forakt, kunne føle ilden fra våre tanker i kveld. Jeg vet at jeg også snakker på vegne av Lise og Sean Philip:

Skå for disse mest elendige blant oss. Fuck y'all!

-> erik ®

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
mindre | større

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy