Startside Utenriks Presidentvalg 2008 En milliard her og en milliard der -

En milliard her og en milliard der -

E-post Skriv ut PDF

bush confusedEn milliard her og en milliard der, det blir fort penger av det -.

Her du også problemer med å fatte omfanget av den økonomiske krisen? Glem EU, Norge, Kina og resten av verden. La oss kun se på USA:

Foreløpig har Bush-administrasjonen delt ut redningspakker for 4616 milliarder dollar, ifølge Barry Ritholtz, forfatter av boken «Bailout Nation». (I en oppdatering snakker han forresten om om 7800 milliarder dollar.)

Sier deg ikke så mye?  La oss justere for inflasjon, og summere noen av de største kostnadene USA tidligere har hatt.

Tenk deg følgende regnestykke:

   Marshallhjelpen
+ «New Deal»-programmene
+ «The Lousiana Purchase»
+ Koreakrigen
+ Vietnamkrigen
+ Irakkrigen
+ Månelandingsprosjektet
+ S&L-krisen krisen på 80/90-tallet
+ NASAs totale budsjetter gjennom årene.
-------------------------------------------
= ca. 4700 milliarder dollar

Sagt på en annen måte: Det som er bevilget hittil. tilsvarer omtrent de totale amerikanske kostnadene for 2.verdenskrig.

Og da snakker vi altså kun om foreløpige forsøk på å fikse kredittmarkedskrisen - ikke om det realøkonomiske havari, med truende konkurser for General Motors, Ford og Chrysler, som trenger sine egne redningspakker. Vi har heller ikke nevnt kommende kredittkort- og reiselivskriser og ...

- I estimate that by the time we get through 2010, the final bill may scale up to as much as $10 trillion dollars, sier Barry Ritholtz.

debt clock

Irriterende distraksjon

Alt dette skjer som en irriterende distraksjon,  i en situasjon der man egentlig burde ha konsentrert seg om å gjøre noe med USAs enorme gjeld.

Fordi den amerikanske gjeldsbyrden i seg selv er den store fremtidige trusselen mot global økonomi. Før eller siden sprekker det. Og da blir det virkelig halloi.

I stedet blir påtroppende president Barack Obama tvunget til ytterligere offentlig gjeldsfinansiering av redningspakker for banker, bilindustri og forfallen infrastruktur. Og til å oppfordre en gjeldssatt befolkning til å blåse i sparing, akkurat nå. Sådan er keynesianismen, tra-la-la.

Men inntil videre har Kina har ikke noe annet valg enn å lånefinansiere amerikansk overforbruk. Inntil videre er de to land knyttet sammen i et skjebnefellesskap. For skal Kina vokse, som Kina ønsker, så må USA kjøpe, slik Kina har vært vant til. Og det kan ikke USA gjøre uten kinesisk kreditt.

Lykke til, Barack Obama. Tvi-tvi. Du ville det selv, vettu. (Det verste er at jeg tror du greier det.)

--> erik ®

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine

Kommentarer (3)Add Comment

Skriv kommentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
mindre | større

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy