Startside Utenriks American Pie Gammel mann gjør så godt han kan

Gammel mann gjør så godt han kan

E-post Skriv ut PDF

obama mccainHer er «Countdown» for tirsdag 7.oktober, med Keith Olbermanns oppsummering av nattens debatt mellom Obama og McCain. En dag da Dow Jones falt med 500 poeng, var selvfølgelig økonomien i fokus, ikke Obamas angivelige terroristvenner og hans mystiske karakter. McCain ropte ikke «Hvem er han egentlig?», og ingen svarte «Terrorist!» Palin ropte ikke «Hva skal vi gjøre med ham?», og ingen svarte «Drep han!»

Det var en sivilisert debatt mellom en sur gammel knark som har problemer med å huske fakta, og en yngre, introvert tørrpinne, med talegaver og pedagogisk talent.

Ufin digresjon

Det må være enerverende for politisk interesserte at man ikke kan se John McCain på en plattform uten å få med hans sekstiårige vil-være-bimbo like bak, Cindy, med spøkelsesøyne og boudoirklare rokokkokrøller ned til patetisk uplift, og et avmålt smil for ikke å sprekke den nyeste ansiktsløftningen. Alltid med nye designerklær, i beigerosa sølvlamé, antagelig fra Paris, Idaho. Det intellektuelle nivå illustreres ved at det var hun som introduserte nærheten til Russland som utenrikspolitisk kvalifikasjon for Sarah Palin. Og som refset Michelle Obama:
bimbo- I’ve always been proud of my country.
Satans fjols.

Slik sett var det forfriskende å se gamlingen alene på scenen i natt. Dårlig til beins og tydelig alderdomssvekket, delte han sine tanker om boerkrigen, Teddy Roosevelt og Herbert Hoover med forsamlingen. Han så kanskje at der fantes tre-fire som var født før Beatles ble populære, og som husket at bestemor snakket om slikt.
- That one, sa han og pekte grettent på en som både har tittel og navn - senator Obama.
Og så stavret han - igjen og igjen - inn i kameraets synsvinkel, og måtte dyttes vekk, så vi kunne se progranlederen, og han kunne se tekstskjermen sin.
- I'll get Osama bin Laden, my friends. I'll get him. I know how to get him. I'll get him no matter what and I know how to do it.
Yeah, grandpa.

Gammel mann gjør så godt han kan

Det er ikke lett for en som absolutt ikke skjønner samfunnsøkonomi å skulle forklare kompliserte finanskriser, selv om man har blitt drillet på formiddagen. Så McCain produserte gibberish igjen. Det fremgikk av meningsmålingene at selv registrerte republikanere må ha stemt for at Obamas forklaringer var bedre. Også om hvordan ny miljøteknologi kan gi USA et globalt konkurransefortrinn, hvis det satses smart.

Man får vel ta det som et lyspunkt at han ikke nevnte Phil Gramm som mulig finansminister. Dyrket som økonomisk guru av knarken McCain inntil i forgårs, men nå skjøvet like langt ut i mørket som Bush og Cheney. Gubben har kastet uniformen og maner til angrep mot sine gamle posisjoner og våpenfeller. Går flertallet for det, må man gi Lewis Black rett:
- American voters - unfit to choose.

Obama vant debatten, det er alle enige om, ser jeg. Det er et viktig poeng, fordi McCain var nødt til å vinne, for å begynne å flytte velgere. Alle meningsmålingene viser at han strever i brattere og brattere motbakke.

Bradley-effekten

Hvis Barack Obama hadde vært hvit, ville valgkampen vært avgjort. Men den skjulte rasismen man må regne med, gjør at resultatet fortsatt er uvisst. På grunn av Bradley-effekten vil jeg ha en 8 prosents buffer i delstatsmålingene før jeg gir staten til Obama. Ennå mangler han en slik buffer i et par avgjørende stater. Men det ser lyst ut for Obama-tilhengere.

Det er 90,5% sjanse for at Obama vinner, ifølge Nate Silver på fivethirtyeight.com. Hvis han har rett i at Nevada, Colorado, New Mexico, Ohio, North Carolina og Virginia allerede er Obama-stater, ligger det an til jordskredsseier. 353 for Obama, 174 for McCain. Så i løpet av et par dager, kanskje, vil vinneren bli deklarert fra balkongen -.

Men altså - «Countdown» med Keith Olbermann:

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
mindre | større

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 

De som leste dette, leste også: