Startside Utenriks Presidentvalg 2008 Ellers, fru Lincoln, hva synes De om forestillingen?

Ellers, fru Lincoln, hva synes De om forestillingen?

E-post Skriv ut PDF

lincolnPå grunn av Reagan-babes som John McCain og hans økonomiguru, Phil Gramm, opplever USA den verste finanskrisen siden depresjonen. Budskapet har vært «Grådighet er bra! Slipp markedskreftene løs!» Men nå sier McCain:

- Gid og gid! Sånn grådighet på Wall Street, huffa-meg! Jeg vil straks ri inn der og innføre reguleringer!

Likevel er det dødt løp mellom McCain og Obama.

Bush prøver å hindre kollossal økonomisk kollaps gjennom enorme statsinngrep. En større kamel har ingen vært tvunget til å svelge siden Djengis Kahn innrømmet at han egentlig var en ballettinteressert crossdresser. Selv ex-høvdingen i Goldman Sachs, Henry Paulson, sier slikt som ble kalt «sosialisme» i forrige uke: :
- We very much need new regulations, new policies. What has gone on here is terrible, it's unexcusable, and we need to deal with it.
Finansløver står frem på CNBC og innrømmer at manglende reguleringer skapte en vanvittig gråighetskultur. Friheten til å gjøre hva man ville, medførte - surprise, surprise! - at de mest skruppelløse satte kursen, og resten måtte dilte etter.

Likevel er det dødt løp mellom McCain og Obama.

McCain er temmelig utenfor når det gjelder økonomi. Det er åpenbart for enhver med noe peiling. Han kan ikke engang bruke termene vettugt, kjenner ikke basal økonomihistorie. Her om dagen hoppet han, intetanende, inn i Herbert Hoovers sko, og doserte «The fundamentals of our economy are still strong». Det var samme dag som Lehman Brothers gikk ad undas.

Det ble rødmet i alle dannete republikanske hjem, fra Maine til California..
- How is it supposed to reassure people to hear Mr. McCain intone, as he did yesterday, the words ‘derivatives’ and ‘credit default swaps’ as if it’s the first time he’d ever heard of them?” spurtes det i Wall Street Journal.

Dagen etter ble han jagd ut foran mikrofonene og tvunget til å forklare at han med «fundamentals» hadde ment «den amerikanske arbeider». Of course! Og han benyttet anledningen til å fnyse av dem som ikke beundrer den amerikanske arbeider like mye som ham. Fysjom!

Likevel er det dødt løp mellom McCain og Obama.

obamaBoligkrisen er lammende. Folk mister hjemmene sine på tvangsauksjon. Arbeidsledigheten truer. Folk er urolige for fremtiden. Er redde for å bli syke. Få har det bedre enn for åtte år siden. John McCain har ni hjem og 13 biler, og kunne gått med flosshatt og monokkel. I hvert fall de sytten gangene han har stemt mot økning av minstelønnen.

Likevel er det dødt løp mellom McCain og Obama.

Republikanerne har sittet med makten i 8 år. de har hatt den mest inkompetente og upopulære presidenten i landets historie. 80% av folket mener at landet er på feil kurs. To tredjedeler av folket er i mot Irak-krigen. John McCain har til 90% stemt for Bush' politikk, men prøver å fjerne ethvert spor av Bush og Cheney i valgkampen. Fordi, som en republikansk strateg nylig sa:
- Hvis Det Republikanske Part hadde vært hundemat, ville det vært fjernet fra hyllene.

Likevel er det dødt løp mellom McCain og Obama.

McCain er en krøkkete olding, som kompenserer manglende kunnskaper og innsikt med heftige armbevegelser og kommandorøst. Han klarer ikke å huske forskjellen mellom sunnier og shiaer. Han snakker om den pakistansk-irakiske grensen. Han har enkle svar.
- Vi er alle georgiere! Bomb Iran! Man forhandler ikke med diktatorer! I would sack that man!

Hans pressetalsmann har til og med følt det nødvendig å si:
- John McCain doesn't speak for the campaign ...

Barack Obama er en tenksom intellektuell, professor i konstitusjonell jus, Han ble latterliggjort når han forlangte tidstabell for tilbaketrekning i Irak, og sa at han ville forhandle med hvem som helt, også ledelsen i Iran.

Tidstabell i Iran er allerede en politisk realitet, også for den sittende Bush-administrasjonen. Her om dagen satt de fem siste utenriksministrene i USA, fra begge partier, på CNN, og fnyste av populistiske Georgia-appeller, og sa, alle som en, at man selvfølgelig forhandlet med hvem som helst. Også ledelsen i Iran.

Likevel er det dødt løp mellom McCain og Obama.

Forklaringen er selvfølgelig hudfarge og skummelt navn. Hvis det var en hvit person som kandiderte mot John McCain, ville løpet ha vært kjørt. Det ville nå ha ligget an til jordskredsseier for demokratene. Vedkommende ville ha ledet med 15-20 prosentpoeng i de nasjonale målingene.

Bill Clintor hadde rett. Jeg tok feil. USA er ennå ikke klar for en svart president.

Mer enn hudfarge

obamaJeg har sagt det før: Obama hadde dessuten ikke det polemiske talent som kreves i en amerikansk valgkamp. Han var ikke «up to it». Alt lå til rette. Det republikanske part var like diskreditert som kinesiske dukkefabrikanter, økonomien var i uorden, folk vil ha slutt på Irak-krigen og 80% mente at landet var på feil kurs. Man var åpen for hans syn på klimaendring, energiøkonomisering, alternative energikilder, sykeforsikring - totale brudd med republikansk politikk.

Men han viste seg å være en ny McGovern, Dukakis, Gore og Kerry - hjelpeløs overfor den republikanske slimmaskinen. Glitrende når han resiterte taler fra teleprompter. Mer stotrende  når han skulle resonnere og overbevise ad libitum. Og helt fremmed for å svare opposisjonen med samme mynt. I stedet prøvde han lavmælt ironi og sarkasme - foran amerikanske rednecks -.

Bare så det er sagt: Jeg tror at McGovern, Dukakis, Gore og Kerry kunne ha blitt gode presidenter. Obama også.

Inntil bunnen gikk ut av Wall Street, ble han lekt med av McCain-kampanjen, som kjørte frem grotesk løgnaktige sound bites til kveldsnyhetene. De noterte dagsseier etter dagsseier. Selv når en venn som Keith Olbermann ba ham spissformulere, begynte Obama med en lidenskapsløs, famlende og stotrende forelesning.

Slike mennesker kan være gode ledere, men de vinner ikke valgkamper. Dessverre.

Vi kjenner sluttscenen

bushmccainHvis det ikke skjer noe dramatisk i de tre debattene, eller med gamlingens helse, er det amerikanske dramaet over. Finalen er seks uker unna, men vi aner sluttscenen: Der jubler den anti-intellektuelle gamlingen og hans tungetalende sexsymbol for bibeltro hjem. Vi får Bush' tredje periode. Kanskje enda verre.

Det ser nifst ut - i de kulissene: USAs rolle som global supernmakt er under forvandling, to håpløse kriger på gang. Overanstrengt militærapparat, finanskrise. Biluindustrien, som i løpet av få måneder behøver massiv statsstøtte for å overleve og forhindre regional massearbeidsløshet. Dyptgripende boligkrise, dollaren under dødelig press, tiårs forsømmelser innen energipolitikken. Global klimakrise. En statsgjeld som snart vil skape akutt hodepine. De som har finansiert lånefesten ved å kjøpe statsobligasjoner, er ikke lenger så sikre på USAs langsiktige betalingsevne.

Ja ikke sant, med et slikt bakteppe er det virkelig tid for en 150 år gammel krok som ikke kan sende epost, knapt husker hva han mente igår, og hans halvgløgge hockey mom, som - rett nok - kan se Russland fra hagen sin.

Det er som om man i 1932 hadde valgt sekretæren til Herbert Hoover, fordi Franklin Delano Roosevelt var av hugenottætt, og hadde hollandsk navn.

Look who's coming to dinner

Det hele kokte ned til hvem enkle amerikanere vil invitere hjem på middag. The Maverick and the Milf fristet mest. De to andre var for «elitistiske». På landsby-amerikansk betyr det at de har akademisk utdannelse, Det er «intimidating» for Joe Sixpack.

De to forrige gangene spurte de: «Hvem vil du helst ta en øl med?»
- George W. Bush, svarte landsby-Amerika.
Dynastiarvingen kunne ikke mistenkes for intimiderende kunnskaper. De så på ham og så seg selv.

Fra 2009 skal USA ledes av en som mener at «radikal islamsk ekstremisme» er den største trusselen. Til tross for at maissirup og kullforurenset luft er langt farligere for amerikanere enn terrorister - på kort og lang sikt.

Det første de vil gjøre, er å la NATO begå selvmord, ved å utvide til land som ingen har tenkt å forsvare militært. I samme slengen bringe forsvarsalliansen på skarp kollisjonskurs med Russland. Og slik konservere en kløft mellom USA og EU.

Deretter vil de forkludre avspennng i Midt-Østen, ved å snakke om «å vinne» i Irak - som om man kan vinne en okkupasjon. McCain vil legge fredsforsøkene i Midt-Østen død, ved en provoserende Israel-vennlighet. Som visepresidenten antagelig vil begrunne med sitater fra Det Gamle Testamente - kanskje sågar i tungetale.

Og så vil gamlingen be noen forklare ham litt om denne økonomien.

Visst vil det bli noen interessante uker fremover. Men temmelig uspennende, spør du meg. Og uvesentlig. Det vil føles som om noen skulle ha sagt:
- Men ellers, fru Lincoln, hva synes De om teaterforestillingen -?

--> erik ®

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
mindre | større

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 

De som leste dette, leste også: