En historisk natt

E-post Skriv ut PDF

barackPå dagen 45 år etter at Martin Luther Kings «I have a dream» skal senator Barack Obama i natt (norsk tid) holde sin første store tale som offisiell presidentkandidat for det demokratiske parti. Det er nesten ikke til å tro - for en som har levd en stund. Som husker siste del av 60-tallet. Som led med Medgar Evers familie; med studentene nordfra, som ble prylt og drept; med dem som svinet Buck Connor sendte hundene på i Selma, Alabama.

Det er ikke ofte jeg sitter med tårer i øynene foran tv. Men i natt var det mektig å oppleve at en svart mann ble valgt som presidentkandidat, enstemmig, med akklamasjon. Ikke minst å se reaksjonene til borgerrettskjempere som John Lewis. Jeg husker bildene av ham, knelende, under marsjen fra Selma til Montgomery, mens politiet slo ham helseløs.

Det angikk meg, fordi det gjaldt «mine» helter. En annen John Lewis, for eksempel, som var pianist i Modern Jazz Quartet. Billie Holiday. Bud Powell og Miles Davis, utsatt for politivold. Det er ikke lenge sidendet var skilt med "Whites only" i USA. I natt ble jeg sittende og tenke tilbake på slikt. Så spilte jeg «Fables Of Faubus» med Charles Mingus. For at det ikke skulle bli for rørende.

kampJeg tror ikke noe på at Obama vinner i november. De som har aller mest å tjene på å stemme på ham, er utenfor hele prosessen. De stemmer ikke. I den store majoritet som har mye å tjene på at han blir valgt, og som oftest stemmer, er halvparten idiotiserte. 

Man skjønner omfanget av idiotiseringen når man ser innflytelsen fra absurde, hvitdressede tv-predikanter. Når man vet at den groteske Fred Phelps (sjekk galskapen hans på Wikipedia og YouTube) fikk 31% av stemmene da han kandiderte i senatorvalg i Kansas. Når man hører Rush Limbaugh og Bill O'Reilly. Eller når man husker at George W. Bush ble foretrukket fremfor Gore og Kerry!

Og da har vi ennå ikke snakket om den mer eller mindre skjulte rasismen.

Skulle nyregistrering av velgere i sydstatene og de svarte storbyghettoene anta slike dimensjoner at det politiske kartet blir nytegnet, regner jeg med at han blir skutt. Slik er det bare - tror jeg.

Jeg velger å være pessimist. Så vil overraskelsen i høst bli desto gledeligere.

-> erik ®

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine

Kommentarer (2)Add Comment

Skriv kommentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
mindre | større

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 

De som leste dette, leste også: