Hardbop

E-post Skriv ut PDF

Etiketten «hardbop» dekker så mangt. Men fellestrekket er at stilen er trygt rotfestet i 40-tallets bebop. Som stilretning slo den igjennom på midten av 50-tallet, først som «afrikanisering» av bebopen, med mer rytmisk driv og med bånd til blues og gospel. Det var en reaksjon på den «hvite» cool-stilen, som -  kan man si - aksentuerte det europeiske elementet i jazzen.

Blant viktige stilskapere var Art Blakey & the Jazzmessengers, Max Roach, Horace Silver, Clifford Brown og Sonny Rollins. Blakey og Roach utviklet trommeslagerens samspill medl solisten.Art Blakey opptrådte ofte sammen med Charlie Parker, Miles Davis og Clifford Brown i 50-årene. I 1955 startet han Jazz Messengers sammen med Horace Silver. Da Silver sluttet året etter, ble Blakey leder i gruppen, som han var knyttet til hele livet. Dette ble den mest suksessrike hardbopgruppen sist på 50-tallet. De spilte en hardt drivende variant av bebop, med tydelige bluesrøtter. Jazz Messengers ble et springbrett for unge musikere som Donald Byrd, Johnny Griffin, Benny Golson, Lee Morgan, Wayne Shorter, Freddie Hubbard, Cedar Walton og Wynton Marsalis.

Miles Davis ("Walking'") og John Coltrane ("Blue Train") utviklet sine egne former for hardbop. Det gjorde også bassisten Charles Mingus, som ofte inkorporere elementer fra gospel. Dette var musikk som reflekterte afroamerikansk virkelighet på den tiden. I kontrast til den samtidige, populære vestkystjazzen, med appell til hvite collegeungdommer. Lytt for eksempel til Mingus «Fables of Faubus» og «Prayer For Passive Resistance» -.

hardbopPå 60-tallet faller både Bill Evans og Ahmad Jamals trioer inn under begrepet. Siden har termen «post bop» blitt vanlig etikett på retninger som utsprang av hardbopen. Ikke minst avantgardister, som Eric Dolphy og 70-tallets Charles Mingus.

Andre som har gitt store bidrag, er Cannonball Adderley, Sonny Stitt, Sonny Clark, Lou Donaldson, Kenny Drew, Benny Golson, Dexter Gordon, Joe Henderson, Andrew Hill, Jackie McLean, Blue Mitchell, Hank Mobley, Thelonious Monk og Sonny Rollins.

 

Neste: «Kind of Blue» - fra bebop til modaljazz

Forrige: Cool og vestkystjazz

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
mindre | større

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy