Startside Alvorlig talt Litt av hvert Gammelt vrøvl - igjen

Gammelt vrøvl - igjen

E-post Skriv ut PDF
Tsar Nikolai

I 2005 ble «Sions vises protokoll» atter utgitt i Syria, med statsledelsens eksplisitte godkjennelse. Historien om tilblivelsen av denne pamfletten er et spennende stykke propagandakunst: En realpolitisk konspirasjon for å villede massene om en fiktiv konspirasjon.

Man kan si at det skjedde i en tripp-trapp-tresko-operasjon.

Tripp: 1864 utgas en illegal propagandapamflett, skrevet på fransk, med tittelen “Samtale i helvete mellom Machiavelli og Montesquieu, eller Machiavellis politikk på 1800-tallet, av en samtidig.” Anonymiteten hjalp ikke forfatteren, advokat Maurice Joly. Han ble oppsporet av den franske keiserens politi og fikk femten måneders fengsel. Boken kom ut i et andre opplag, men ble snart glemt.

Joly forsto maktens mening. Han kjente den moderne massen og dens mentalitet. Han hadde sett en mester dirigere den: Napoleon III, konspiratøren, usurpatoren, som i nesten tyve år var Frankrikes keiser. På samme tid nasjonalist og sosialist, demokrat og tyrann, pasifist og erobrer, en diktator med sin makt av bajonettene så vel som folkets ønsker. Hyllet av folket som han politisk voldtok. Joly tenkte på ham når han skrev sin bok.

Trapp: Fire år senere, i 1868, skrev tyskeren Hermann Gödsche, under psevdonymet Sir John Retcliffe jr., romanen “Biarritz”. Den handlet om tolv rabbinere fra alle verdenshjørner, som møttes på den jødiske kirkegården i Praha. De knegger i satanisk glede over at Judea gjennom sitt gull har erobret verden og kjøpt konger og kirkefyrster, og nå kan velte seg i last og luksus. Rabbinerne representerer Israels tolv stammer. Men Gödsches bok var naiv og lite overbevisende, selv for de mest enfoldige sjeler.

Tresko: Jolys portrett av en moderne tyrann fikk en merkelig skjebne. I 1897, etter tretti års glemsel, ble hans bok oppdaget av den russiske ochrana - tsarens hemmelige politi. De ville skremme tsar Nikolai 2., som var redd for tidens strømninger i Europa, og tvinge ham til blodige represalier. De innbilte ham at jødene i hele verden hadde inngått en hemmelig sammensvergelse for å ta makten, først i Russland, siden i alle andre land.

Slike tanker lå i luften. På 1800-tallet hadde jødene nesten overalt - unntatt i Russland - oppnådd medborgerlige rettigheter og inntatt sin plass i det moderne samfunn. En del hadde samlet store rikdommer, noen - som f.eks. Rothschild - hadde til og med skaffet seg reell innflytelse og gitt opphav til en hatsk antisemittisme.

«Gjør fiksjonen så smart som pamfletten!»

Men la oss ta den naive Gödsches rabbinere fra Israels tolv stammer, konspirerende på en kirkegård, og utruste dem med samme verdslige visdom, forakt for menneskelighet og forførende makt som utmerker Jolys tyrann!

La dem ikke bare være grådige skravlere; gjør dem slue og forsiktige, la dem tale i Machiavellis satiriske ord, men her på fullt alvor. Bland til slutt sammen den fiktive nattlige sammensvergelsen med en virkelig, internasjonal jødisk kongress, i Basel i Sveits 1897. Som i virkeligheten diskuterte prosaiske emigrasjonsspørsmål.

Da har vi skremselsbildet i all sin blodige, romantiske skrekk: Det jødiske verdensherredømmets demoner, samlet til konspirasjon, og avslørt i intet mindre enn en protokoll.

Det var nettopp hva som hendte. Den lille gruppe russiske konspiratører stilte apparat og penger til disposisjon. Først ble det skrevet en brosjyre basert på rabbinernes konspirasjon i Gödsches roman. Det nye var at brosjyren var skrevet i form av en protokoll. Brosjyren ble så rammen for utbroderingen av Jolys ideer i gløende farger. Tidligere mente man vel at general Ratjkovskij, sjef for den franske delen av ochranan, var hovedmannen. I dag pekes det på en viss Matvei Golovinski.

Oppkoket ble første gang publisert i en avis i St. Petersburg 1903, av Pavel Krushevan, som noen måneder før hadde startet Kishinev-pogromen.

syriskPå alle steder der Joly taler i første person entall, og i virkeligheten fordømmer den moderne cecarismen, kunne man sette inn “vi jøder”. Planen var noe mer enn en vanlig, enkel konspirasjon. Den var det første store forsøket på en mektig nasjonalistisk kontrarevolusjon mot 1800-tallets demokratiske og sosialistiske revolusjon. Planen var å binde sammen folkets slumrende pasjoner og statens makt til en veldig kontrarevolusjonær kraft som skulle kunne skake samfunnet i dets grunnvoller.

Ved å ramme jødene, rammet de den økonomiske liberalismen, med sine tilhørende menneskerettigheter. Og i videre forstand: Den urbane moderniteten som truet med å bryte ned gamle maktstrukturer.

Dette er er opprinnelsen til “Sions vises protokoll”, videreforfalsket i utallige varianter, og med stor innflytelse på ulike tidspunkt i ulike folk. I Tyskland markedsført av Alfred Rosenberg. Også idag har den betydelig utbredelse i den arabiske verden.

Og i Syria sørget statsledelsen for at en ny utgave ble utgitt ifjor, med forord av informasjonsministeren. Jeg ser forøvrig i avisen idag at Syria har hjemkalt sin ambassadør til Danmark på grunn av karikaturtegninger -.

—> erik ®

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine

Kommentarer (1)Add Comment

Skriv kommentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
mindre | større

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy