Startside Alvorlig talt Fremtidsredaksjonen Den syltynne banalismen 2000-2045 - Side 3

Den syltynne banalismen 2000-2045 - Side 3

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Den syltynne banalismen 2000-2045
Skuddene i Taiwan 2014
Venstrebildet ute av fokus
Denne globaliseringen
Er det noen brunskjorter her -?
USA - krympet, men oppegående
En blinkende knapp på verdensvesten
Alle sider

 

3. Venstrebildet ute av fokus

Mark Twain«You cannot depend on your eyes when your imagination is out of focus», sa Mark Twain.

Hadde ikke bildene på venstresiden vært så ute av fokus, kunne kanskje de nye, voksende økonomier i begynnelsen av århundret ha blitt sluset inn i en fungerende verdensøkonomi. Og satt presedens for andre land, som famlet seg frem.

Ved konsekvent å holde samtalen ut av fokus, sørget de for å
- forhindre økonomisk tilpasning til globale realiteter, og skape unødvendig økonomisk nedgang;
- bistå Kina med å overta det globale hegemoni på en mer hensynsløs måte enn nødvendig, ved å velte arbeidet med vettuge spilleregler:
- legge hindringer i veien for europeisk-atlantisk samarbeid, og bidro til å skape unødige problemer i de svakeste deler av Europa;
- sementere og konservere arkaiske strukturer i deler av innvandrerniljøene, noe som skapte gnisninger og utenforskap, selv for tredje- og fjerdegenerasjons nordmenn;
- legge lokk på den åpne debatt om helt naturlige samlivsproblemer, noe som ga mer langvarige integrasjonsproblemer enn nødvendig;

Alle som kunne telle visste allerede i 2006 hva utfordringene de neste tyve- tredve år ville bli. Men ellers vettuge mennesker insisterte at det var fremmedfrykt, omlegging av sykelønnsordningen og lokalisering av sykehus som var de store saker. De teller nok ikke så mye på samfunnsvitenskapelig fakultet.

Jeg levde selv i den tiden. Norske bloggere var kjekke mennesker, som elsket elektrisk gitar med fyrverkeri og flomlyskastere, var snille med katter og barn, støttet Amnesty International og Leger Uten grenser, syntes Attac hørtes kult ut, og ellers ergret seg over Dagbladet og TV2.

Noen ble mer styrt av forakt for et eller annet enn av sunn sans. Husker jeg ikke feil, var det særlig forakten for FrPs schäferhunder, som jagde og spiste fattigfolk, mens Siv Jensen organiserte bokbål i konsentrasjonsleieren sin bak huset.

Og avskyen for den massive, livsfarlige rasismen i Norge - for den var den vel -? Den fikk i hvert fall SVs ungdommer til å markere årsminnene for Krystallnatten, starten på systematisk jødeforfølgelse i Hitler-Tyskland. Med tente lys og blussende kinn - foran muslimske butikker. Intet mindre.

Nå var det vel ikke så mange SA-folk å se rundt der, bare en og annen AKP-lektor som kikket frem,bak hushjørnet.

"Historien gjentar seg, først som tragedie, andre gang som farse".

De tåpelige års verste blondinevits

De brydde seg ikke om økonomi og handel og industri og slikt guffent. Nitti prosent av dem var nok ansatt i det offentlige, og opptatt av mer hjertevarme saker. Penger, det var noe man fikk av far og mor, og etterpå i årsbudsjetter. Ka farsken! Det løste seg alltid, hvis man sto på krava, og organiserte en demonstrasjon.

blondinevits- Jeg savner svar på hvor kapitalismen fungerer, sa SV-prinsessen Kirsti Bergstø i 2006, dengang leder i Sosialistisk Ungdom. Og vant prisen for årets verste blondinevits, med gullkant.

Fungerer ikke noen steder. Ikke noen steder! Hører dere!

Hun smilte ikke engang skjevt, selvironisk. Err'u gærn! Og ingen gadd vel spørre henne om hvor sosialisme og kommandoøkonomi hadde maktet mer enn å gjøre fattigdom, forsøpling og ufrihet likelig fordelt. Hun var en som trodde, en kvinne med en misjon.

I valget mellom henne og blåbloggeren VamPus, holder jeg VamPus i hånden, da som nå. Selv om vi nok er uenige om mye. Men i det aller viktigste spørsmål, om en fri økonomi som basis for et fritt samfunn, er vi tilstrekkelig på linje. Skulder ved skulder mot det mest spinnville, farlige SV-idiotiet. 

De som leste dette, leste også: