Jacobsen tar saken

E-post Skriv ut PDF
Jeg har det med å like sosialister, innrømmer den svakheten. Marxister, sågar bolsjeviker. Man kan si hva man vil om dem, men de har gjerne stringens i resonnementene. Som ofte er basert på solide kunnskaper. Den filosoferende unge Marx gjorde seg jo store anstrengelser for å begripe økonomikkens rolle i samfunnet, slik at han kunne ende opp som «marxist».

SV-ere, derimot, er en merkelig sleng. Det virker som lettbevegelige bygdenerder og fabulerende rørekopper ikke bare tiltrekkes, men avanserer raskt til topps. Og der strever de med å være «temmelig gravide», men ikke «ikke helt» - om du skjønner.

Misforstå meg ikke Det er kjekke mennesker, med pannelugg og spinkle briller, som man trives blant. Snille med katter og barn, opptatt av store spørsmål og poesi. De bryr seg ikke om økonomi og handel og slikt guffent tull. Som offentlig ansatte er de mer opptatt av det hjertevarme.

Man støter jo på dem, av og til, selv etter at jeg gjorde skandale på landsmøtet deres. Sist var det en artig, kreativ fyr man slukket tørst sammen med i en vestfoldsk ferietaverna.
- Offentlig ansatte må være lønnsledende! tordnet han plutselig over pilsen.

Han kunne mye om flora og fauna, spilte habil bluesgitar, sang som Junior Wells, og kunne fortelle lystige historier fra det fiolske. Men i samfunnsøkonomi, gett, der var han en lallende tosk. Det ligger selvfølgelig langt under min verdiget å skulle forklare noen hvorfor utsagn om at «offentlige ansatte må være lønnsledende» er en absurditet, som det knapt finnes paralleller til i muséet for skrullete utsagn.

Flere dyr i skogen

Etterpå støtte jeg på en av kommunenes fremadstormende SV-ere, som også var lidenskapelig amatørøkonom. Han hatet «markedsøkonomi», uten å skjønne helt hva det var.

Som sosialdemokrat, med respekt for markedsøkonomisk rasjonalitet, men overbevist om behovet for å gjøre skjønnsomme inngrep på visse felter, gikk jeg inn på hans premisser for å gjøre galskapen så ufarlig som mulig. Jeg nevnte felt etter felt, der jeg ga ham medhold i at markedsmekanismene må styres, til og med erstattes.

- Men i bunnen av samfunnsøkonomien må det jo ligge markedsøkonomi, det er klart. Ikke sant?
- NEI! Nei! Nei! Ikke i det hele tatt! sa han:
- Ikke et fnugg av markedsøkonomi!

Fyren ville altså at en komité skal bestemme absolutt alle priser - hva brødet koster, eller hva du får for leiligheten din. Problemet var nok at han ikke forsto hva han doserte. For han ville vel egentlig bare ha en koselig Ole Brumm-stat. Og som det er blitt sagt:
- Når man er en liten bjørn, og man tenker på ting, så er det ofte at tingen kjennes mye lurere ut når den er inni deg enn når den kommer ut og andre kan se på den.

Og nå .... fanfare! Basuner!

overgår de seg selv! «SV vil la finnene forsvare Norge», forteller Dagbladet på nettforsiden.

Det fikk meg til å lytte til Dagnytt 18, der SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen selv fortalte om sine visjoner: Hæren bør bli finsk, flyvåpenet ligge hos svenskene, mens Norge tar seg av marinen, forklarte han ...

Hvor Phanden finner man slike fabulanter -? Det er bare å ruste seg mentalt til neste års ferietaverna. Dette kan bli fett. - Vi bør satse på å bli forsvart av svenskene - -.
Jo, takk.

-> erik ®

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
mindre | større

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy