Startside Utenriks American Pie En finurlig plan

En finurlig plan

E-post Skriv ut PDF

Det var en finurlig plan for Midt-Østen som ble skissert av president Bush i hans State of the Union Adress. Spørsmålet er om det ikke er en hake eller to ved den -?

- Nå, hva sa han?
- Han synes borgerkrigen nå har blitt "uakseptabel". Og var brydd over at det skytes så vilt i gatene, flere år etter seiersseremonien. Han ville ha en slutt på det.
- Ikke ved å trekke seg ut, altså?
- Nei, nei. Da blir det jo bare død og elendighet, inntil én gruppe får overtaket, og kan fengsle og henrette motstanderne. Fy da! Det ville han ikke engang tenke på.

- Men blir det ikke bare 20.000 flere amerikanere å skyte på?
- Nei, nei, dette er finurlig, serru. De skal holde seg i bakgrunnen, mens regjeringen selv får bukt med den sekteriske volden. Og samtidig skaper en demokratisk stat, som inkluderer alle grupper. Og fordeler oljerikdommen.

- Det er jo utmerket!

- Joda. Men det er et lite problem at regjeringen representerer én part i borgerkrigen, og ikke helt har fått tak på dette med demokrati og sånt. At man - på ramme alvor - skal bry seg om andre enn sin egen gruppe.
- Huff da!
- Du hørte jo statsminister al-Maliki forklare prinsippene bak Saddam-prosessen, og hvilken verdig henrettelse det var. Det er han, altså, som skal skape den samlende, kjekke statsmakten, som USA forestiller seg.

- Det kan jo være litt kjelkete, ja. Men har han ikke lovt det nå -?
- Visst! For sjette gang. Plan A er at han nå endelig skal gjøre noe med Moktada al-Sadrs dødsskvadroner, som vel støttes av Iran.
- Hurra!
- Problemet er at statsministeren al-Maliki også har en Plan B, serru.
- Jasså -?
- Den er nok farget av at det er al-Sadrs tilhengere som gir statsministeren maktgrunnlaget. Og de vil fortsatt være der om to år. Og det vil ikke George W. Bush -.

-> erik ®

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
mindre | større

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 

De som leste dette, leste også: