Femininum maskulinum

E-post Skriv ut PDF

botero familyNå har det vært så mye blogging om feminisme og maskulinitet at jeg finner det befriende å besøke Bertelsens i fjerde. De inviterte på kaffe i går, da vi gikk sammen fra butikken. Kjekke mennesker i fikse fritidsklær, hun er meget feminin, han er maskulin.

De holder seg hjemme, hviler i TV-stolene, steller blomstene, polerer møblene, går turer til Storosenteret, lytter på værmeldingene og kjenner at lydene fra Kanal 24 og TVNorge gjennomstrømmer tilværelsen.

Bare en visshet som er innlagt

De har vel ikke tenkt sånn, det er bare en visshet som er innlagt i genene, at all streben etter større liv, fører til sorg og elendighet. Bertelsens tror ikke at de er noe, og er dypt skeptiske til slike som tror de er.

Det som betyr noe, er å gjøre husarbeid, legge bort klesvasken, rydde i skuffene, vaske bilen. Deres mål er å gifte seg, forsørge familien og føre samtaler om sånt som er anskaffet til huset. Vi snakker ofte om vannrør og kjøkkenfliser når jeg besøker dem.
- Du skal ikke slå deg til ro, da, og bli som folk? sier de smilende når jeg bruker rare ord, Så det blir til at vi snakker om vannrør og Kjell Inge Røkke og Mette Marit.

Hvor godtfolk er ...

Vi setter oss i stuen, som har vevd rye med innskriften "Hvor godtfolk er, kommer godtfolk til". Han slår automatisk på fjernsynet før han setter seg, og hun går på kjøkkenet.game show
- Det er geimsjov, sier Bertelsen.

Det betyr visst at noen spør, og Bertelsen svarer. For eksempel om «Var Martin Luther King neger?» Og så kan du få premier.

- ABBA! roper han, slår triumferende ut med neven, og ser stolt på meg. Han merker visst ikke at jeg snart tusler ut på kjøkkenet, for å hilse på fruen. Hun har rysjet forkle og innviklet frisyre, og sier at hun slett ikke trenger hjelp.
- Sett deg i stuen og kos deg, du også.

Fra naborommet skriker ektemannen: «Kaffe!» Hun rynker litt på nesen av tonen, ser brydd på meg, men forter seg med kaffen. «Øl!» brøler han. Forskrekket farer hun rundt på kjøkkenet og finner øl og et glass. «Speilegg!» smeller det nå. Hun starter, bestyrtet, panisk, med å hente egg. «Porno!» skriker stemmen fra det andre rommet.

Men nå går han for langt. Hun legger vekk kniven hun bruker, og marsjerer inn i naborommet. Der ligger Bertelsen på sofaen, og slår triumferende neven i været over å ha svart rett enda en gang. Jeg ser at hun deiser ned ved siden av sin maskuline mann på sofaen, med et dypt sukk av lettelse, og ler halvt hysterisk, men veldig feminint.
- Har du sett den nye komfyren hennes? spør Bertelsen, og blunker til meg.

--> erik ®

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
mindre | større

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy