Startside Livspusleriet Femininum maskulinum Vera & Beatrice - lovens søstre

Vera & Beatrice - lovens søstre

E-post Skriv ut PDF

Vera & BeatriceHvilken vidunderlig film på svensk tv igår. Den første i en serie på seks om «girl power». Om sisters who are doing it for themselves, standing on their own two feet, ringing there own bells.

Det skjer i domstolen i Kumba Town i Kamerun, der aktor Vera Ngassa og dommer Beatrice Ntuba regjerer. For første gang på 17 år får de en mann dømt for mishandel av sin hustru. Og får smilet frem i lille seksårige Mankas øyne igjen, etter at hun rømte hjemmefra, med oppsvulmet mage og prylemerker over kroppen. Det handler om tenåringen Sonita, som har samlet mot, og anmelder naboen for voldtekt.

Du kan ikke - smilende, snerpete - avfeie det som «grasrotfeminisme» i en vestafrikansk landsby. Vera og Beatrice er moderne kvinner, som lett kunne ha glidd inn i norsk samfunnsforvaltning. De er feminister, uten anførselstegn. Det er det som gir filmen karakter. Som gjør at man sitter der og tror på budskapet: Det går an å forandre verden, i hvert fall litt.

Hoftebrede, på idiotisk høyhælte sko, dominerer de rettssalen med logisk argumentasjon, harme og uimotsagt autoritet. De stiller opp for de svake og forsvarsløse, mot fordommer og uverdige tradisjoner. Rettferdighetens riddere, med loven som våpen. Og det skjer ting i kjølvannet deres - lovende saker og ting..

Her er dyptloddende humor for den som har innlevelse. Kvinnemishandlerens forsvarsadvokat, i dobbelspent dress med vest, og heftige håndbevegelser, er som hentet ut av en Hamsunbeskrivelse av den forleste sønnen til Per på kramboden, hjemvendt til Utvik som prokurator. Hans siste utvei er fjollete latter, der man aner et undertrykt «Kvinnfolk!» på bunnen.

- Den anklagde skjønner ikke hvilket århundre han lever i, fnyser dommer Beatrice Ntuba. Slik er det med den saken.

For en gangs skyld er ikke kameraene i veien, og styrer hendelsene. Bortsett fra små øyeblikk. Som da en gjeng mannfolk i en muslimsk domstol innvilger en muslimsk kvinne skilsmisse, med ordene: «Feel free. That’s what Cameroon wants!» Da aner man kameralinsen i prestemannens øyekrok.

Det var det jeg skulle si: Få med deg denne filmen. Den viser dybden i problemene på det afrikanske kontinent. Men også utviklingen, og fremtidshåpet.

--> erik ®

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
mindre | større

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy