Startside Livspusleriet Det lille vi Hva kan vi lære av gaffelen?

Hva kan vi lære av gaffelen?

E-post Skriv ut PDF
Da Vår Frue så mine siste postinger, ble jeg pålagt 20 «Omforladelse-Vampus», springmarsj rundt huset og en oppbyggelig artikkel om gaffelen.

Gaffelen. Gaffelen -? Gaffelen!

TheophaniaJo, man har jo sett amerikanere holde kjøttstykket fast med gaffelen, skjære noen biter, legge kniven på tallerkenen, skifte gaffel over i høyre håns, den venstre i fanget, og så gafle inn. Kinesere på Europatur behersker kniv-og-gaffel-kunsten bedre enn jevne amerikanere.

Det får meg jo til å tenke på de gamle grekere, engelsk klassesamfunn og xenofobi, utvandring til Amerika, pavekirkens vrede og jålete italienere. Og trøndere, selvfølgelig. Jeg tenker ofte på trøndere.

Det har seg slik at . den 16-årige greske prinsesse Theophania (Nei, Wikipedia! Hun var ikke 12 år!) ankom Roma for å besegle bånd mellom det Det Hellige Romerske Keiserriket og det bysantiske imperium. Hun ble viet til den senere Otto 2. i Peterskirken, av pave Johannes 13. i april 972.

Dette «greske kvinnemennesket» (sitat svigermoren), av dunkel opprinnelse, viser det seg, hadde ikke bare ben i nesen og sans for makt. Hun hadde også velfylte kofferter med alskens rart. En dag åpnet hun en av dem, og introduserte et forbløffet Vest-Europa for et merkelig redskap: En gylden metalldings, med to pigger! Kvinnfolket satt til bords, blant nobilitet og ordentlige folk, og jålte seg til ved å spidde matbiten på metallpiggene, putte den i munnen, uten å berøre godsakene med fingrene!
- Jævla ytlendinger! ble det vel hvisket.

Den romerske nobilitet slikket fingrene rene, og praten summet om denne «ubehagelige skvaldrekjerring», som hun ble kalt da hun gjorde samme sak i Tyskland i 973 (Albert av Metz).

Men det var først fra 1077, da en annen bysantisk keiserdatter, Teodora, giftet seg med sønnen av dogen i Venezia, at skikken spredte seg innen italiensk adel. Til tross for at biskopen av Ostia uttrykte forferdelse: «Hvis Vårherre hadde ment oss å spise med metallpigger, ville han ikke gitt oss ti utmerkete spiseredskaper - fingrene!»

Da hun døde, kunne han også opplyse kristenheten om at hennes levninger, «på grunn av denne uhyrlige fisefinhet, øyeblikkelig råtnet og forsvant».

Italienske jålebukker

måltidMen du vet italienere! I løpet av de neste tre hundre år var spisemetoden utbredt over hele Italia. Folk som reiste i landet, kom hjem med latternilde fortellinger om disse jålete italienerne. Særlig engelskmenn (første var Thomas Coryat 1611).

Dette er det historiske opphavet til engelskmenns oppfatning av italienere som jålete påfugler. Ennå idag, i tv-komedier, på varietéer og i The Sun.

Nå hadde riktignok Henrik 7. og Henrik 8. noen få gafler. Men kirkens folk prøvde å forby dem, fordi gafler var populære blant de mest skammelige prostituerte, de med perverst rene hender. Gaffelen invaderte så Spania, det ser man av levninger fra den spanske armada. Franskmennene begynte å bruke gafler på 1600-tallet. Norsk overklasse på 1700-tallet, tror jeg. Det ryktes at gaffelen nå om dagen også får innpass i de strøk av Trøndelagen som nesten ble kristnet -.

Gafler (og kniver) var personlige ting, som tannbørster er nå til dags. Man tok med sin egen gaffel på reise, og gjester på banketter hadde med sitt personlige bestikk, i en «cadena», som italienerne sa. Slike ble så introdusert ved det franske hoff av Katherina de’ Medici.

Det var først på 1800-tallet at vertshusgjester ble utstyrt med gafler. Kom ikke her! England var det siste landet der gafler kom i vanlig bruk i Europa. Det skjedde på 1700-tallet, og spredte seg langsomt, sogar til Wales og skotske høyfjell.

I USA ble gafler først vanlig etter borgerkrigen. Men amerikanere er et egensindig og stridbart folkeferd, vet du. De lar seg ikke pådytte tull fra «old Europe». De bruker gjerne kanten av gaffelen til å skjære maten med. Kom ikke her!

Hva kan vi lære av gaffelen? Moralen må være at Vårherre muligens ikke tenkte på alt. At man bør vokte seg for ytlendinger. At menns verden plutselig kan bli snudd på hodet. Og at kvinnfolk alltid ler sist. Mens mannfolk er innelåst i - -.

- Hallo! Kan du åpne nå, kjære - -?

-> erik ®

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
mindre | større

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy